Markt 5 7741 JM Coevorden

Maandag - Vrijdag 9.00 - 17:00

0524-522002

Contact

0524-522002

Contact

Maandag - Vrijdag

9.00 - 17:00

Markt 5

7741 JM Coevorden

Pensioen

Pensioen

Advies over uw Pensioen nodig?

Lange tijd hebben we ons in Nederland niet erg druk gemaakt om ons pensioen. Dat was gewoon in orde. Maar die pensioenzekerheid is door de ontwikkelingen van de laatste jaren een stuk minder groot geworden. Hoe is je financiële situatie als je stopt met werken?

Eerste hypotheek

Als je als starter op de woningmarkt jouw eerste hypotheek afsluit, moet je deze binnen 30 jaar volledig aflossen. De aflossing moet bovendien annuïtair zijn, dat wil zeggen dat je gedurende de looptijd stap voor stap de hypotheekschuld aflost. Alleen dan kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die regels.

Verhuizen
Heb je in het verleden een aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek afgesloten en ga je verhuizen? Dan mag je dezelfde hypotheekvorm behouden, inclusief het recht op hypotheekrenteaftrek. Deze regel geldt alleen voor het oude leenbedrag. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je voor het meerdere een extra hypotheek afsluiten. Maar dat deel moet je gedurende de looptijd wel verplicht aflossen. Voor je nieuwe hypotheek geldt bovendien dat hooguit de helft aflossingsvrij mag zijn.
Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek los je in het begin van de looptijd weinig af en bestaat het grootste deel van de maandlasten uit rente. Omdat je de hypotheekrente mag aftrekken, profiteer je juist in het begin van een flink belastingvoordeel waardoor de netto maandlasten laag uitvallen.

Lineaire hypotheek

Met de lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af, het aflossingsdeel van de hypotheek blijft dus gedurende de hele looptijd steeds even hoog. Boven op de aflossing betaal je hypotheekrente over jouw totale lening. Dat is in het begin een groot bedrag, want het hele leenbedrag staat dan nog uit. Je maandlasten zijn dus in het begin hoog. Omdat je de hypotheekrente mag aftrekken vallen de netto maandlasten wel lager uit.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, je betaalt alleen hypotheekrente. Dat leidt tot lage maandlasten, maar aan het eind van de looptijd of als je verhuist, is je schuld even groot als in het begin. Je moet je hypotheek dan aflossen met je eigen geld, bijvoorbeeld met de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek los je gedurende de looptijd niets af, je betaalt alleen rente. Daarnaast betaal je een maandelijkse premie waarmee je een kapitaal opbouwt om aan het eind van de looptijd je hypotheek in één keer mee af te lossen. 

Een aantal cijfertjes op een rij 🙂

Pensioenleeftijd

0

Tevreden klanten

0

Verwerkt dit jaar

0

Drie pijlers

Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pijlers: De AOW die je van de overheid krijgt, het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt en de pensioenvoorzieningen die je zelf treft. De eerste twee pijlers zijn in beweging. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Daarnaast is het percentage van je salaris dat wordt gebruikt om pensioen op te bouwen, omlaag gegaan. Dat betekent dat je langer moet doorwerken en dat je minder pensioen opbouwt. Als je minder kunt rekenen op AOW en werkgeverspensioen wordt de derde pijler, je eigen voorziening, belangrijker.

Zelf pensioen verbeteren

Je kunt zelf heel wat doen om je pensioeninkomsten te verbeteren. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, je huidige en vroegere pensioenregelingen, je hypotheek, je gezinssituatie en of je bijvoorbeeld spaart of belegt. Wij analyseren je pensioensituatie en adviseren je over de maatregelen die je kunt treffen, betreffende een aanvulling op je pensioen.

Omdat je pensioen samenhangt met al je andere financiën, vormt het een belangrijk onderdeel van financiële planning. Met een financieel plan zorg je voor evenwichtige financiën in alle fasen van je leven. Dus ook in de periode dat je niet meer werkt.

Overzicht

Voor een overzicht van je pensioenregelingen bij verschillende werkgevers kun je terecht op de website mijnpensioenoverzicht.nl